#AcrobARTics

Wanneer passie voor beeld en acrobatische gymnastiek elkaar ontmoeten.

Ongeveer 10 jaar geleden werd ik door mijn dochter ondergedompeld in een nieuwe wereld, de acrobatische gymnastiek. Misschien niet de bekendste discipline, maar ongetwijfeld wel de meest spectaculaire! Gymnasten werken in duo of groep en voeren samen balans- en tempodelen uit. Ze combineren dit in een oefening met dans en individuele elementen.

De schoonheid en dynamiek van de tempodelen, waarbij de bovenste gymnast salto’s en/of schroeven uitvoert, wordt verheven tot kunst wanneer we ze anders bekijken en registreren met een lange sluitertijd.

Deze site geeft een overzicht van bijzondere foto’s, samengesteld ter gelegenheid van en als aanvulling op mijn Portfolio, een eindwerk in de module fotografie aan het KISP. Dit is echter geen eindpunt! Fotograferen met een tragere sluitertijd blijft altijd een beetje onvoorspelbaar. Zelfs na enkele jaren blijf ik verrast van de soms wisselende resultaten, soms door de uitvoering van een deel, soms door de prachtige kleurencombinaties en soms door unieke omstandigheden. Bovendien hebben we nog een hoop inspiratie over om de reeks verder te zetten in de komende jaren!

AcrobARTics is een verhaal dat begon kort na het WK acrobatische gymnastiek te Antwerpen in 2018.

Een WK dat om meer dan één reden een bijzondere gebeurtenis was. Niet alleen ging het WK door in eigen land, maar was het ook één van mijn eerste opdrachten voor Gymnastiek Federatie Vlaanderen. Tot slot, en als kers op de taart, kon ik vanop de eerste rij de wedstrijd volgen van mijn eigen dochter. Zij had zich eerder dat jaar samen met haar team gekwalificeerd voor het WAGC (de World Age Group Competition), nadat ze een jaar eerder al deenam aan het Europese Jeugdkampioenschap in Polen.

Het was tijdens dat WK dat ik geïnspireerd werd door een aantal andere fotografen die de techniek van de trage sluitertijd toepasten.

In combinatie met een opleiding fotografie aan het KISP probeerde ik stap voor stap te groeien als fotograaf. Niet enkel met oog voor pure actie, maar ook met aandacht voor andere of originele standpunten, of voor alternatieve instellingen.

Geniet van de beelden, en de schoonheid van deze sport!

Christian Degroote